Durpspolletiek.

Het gemeentehuis van Vogelwaarde, dus ook dat van Hengstdijk, stond van 1936 tot 1970 op Rapenburg, links van de kerk. Rechts had je ons café Het Wapen van Zeeland.
Gemeentesecretaris Ben de Schepper verwoordde het als volgt: ”we werken op het gemeentehuis, ontspannen in het café en we houden de kerk in ’t midden.”
Er zijn veel histories over dorpspolitiek zoals die van middenstander Piet Kint van Kloosterzande die op Hengstdijk in het café bij Van Dijk stemmen dacht te winnen door veel bier uit te laten schenken.
Of hij zich van café vergist heeft weten we niet maar Hengstdijk hoorde in de jaren 1960 niet bij zijn gemeente Hontenisse.
Landelijk bekend is Fons de Bakker geworden, wethouder voor den Bos en de pastoor, zei men.
Fonsken werd weggestemd en boze Bossenaren trokken met spandoeken naar het gemeentehuis waarbij harde woorden en dreigementen niet werden geschuwd.

Fons de Bakker

Fons de Bakker

Ook niet tegen het Hengstdijkse raadslid meester Schelfout die meermaals langs achter uit ons café aan de volkswoede probeerde te ontsnappen. Voor het jaarlijkse ”konseir” of toneelvoorstelling leende men op den Bos stoelen uit het patronaatsgebouw van Rapenburg. Die werden met kar paard opgehaald door Toon Cito. Bij aankomst op den Bos werd hij die keer direct teruggestuurd door pastoor Vermeulen: ”Geen stoelen van Rapenburg.”

 

 

En van al dat politieke gekrakeel had volgens De Telegraaf, de plaatselijke café-uitbater van Het Wapen van Zeeland het meeste profijt.
En laat dat nou mijn vader zijn geweest.

Het is maor da gut weet.
Ward

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.